Decopera cea mai buna casa de pariuri !

Campionatul Mondial de Fotbal Germania 1974

Retrospectiva Campionatului Mondial de Fotbal 1974 gazduit de Germania de vest si castigat de tara organizatoare dupa 2-1 in finala cu Olanda

Articol scris de • Jun 5th, 2010

Germania 1974Turneul final din Mexic se terminase oarecum nefericit pentru europeni, cu Italia coplesita de goluri, in demolare, brazilienii administrandu-le o infrangere de tinut minte. De aceasta data, totusi, tarile europene s-au regasit si in finalul turneului. Polonia, Olanda , Germania erau declarate cele mai frumoase, cele mai bune echipe ale lumii fotbalistice, iar ultimele doua au ajuns sa joace finala. Dupa folosirea unui sistem continand 16 echipe si doua etape de grupe, finala a fost de fapt singurul meci eliminatoriu de la acest turneu.

Desi s-a cam poticnit in timpul etapei de calificare, Olanda, sub comanda managerului Rinus Michel si insiruind o pleiada de vedete din superba echipa a Ajaxului anilor 70, a dezvoltat si  aratat un fotbal total, in care jucatorii isi schimbau posturile intre ei, unde sarcinile fiecaruia erau multiple. Aceasta versatilitate ametitoare le-a asigurat marcarea a 14 goluri in 6 meciuri, lasand sa intre mingea in poarta o singura data pana in finala. Olanda a inceput turneul cu o victorie confortabila in fata primilor campioni ai Cupei Mondiale cu 2-0, a urmat un egal impotriva Suediei si o revenire in forta in ultimul meci al grupei preliminare, castigat cu 4-1 in fata Bulgariei. Aceste rezultate au fost de ajuns ca sa mearga mai departe in grupa finala a acestui mondial.

O victorie a Argentinei asupra Germaniei inaintea turneului i-a facut pe acestia sa viseze la Cupa Mondiala. O victorie cu Haiti si un egal cu Italia i-a facut sa ocupe la ,,mustata” locul doi si sa viseze in continuare, calificandu-se in urmatoarea grupa a turneului final. Dar in grupa a doua practic Olanda i-a umilit, cu un sec 4-0. Victoria Olandei cu 2-0 in fata Germaniei Democrate si Socialiste  i-a facut pe olandezi clar favoriti la titlu. Ultimul meci al grupei, cu Brazilia, careinvinsese si ea cu 1-0 RDG si 2-1 Argentina, a fost decisiv pentru a decide cine merge in marea finala.
Partida a avut un singur sens: spre poarta brazilienilor, olandezii marcand prin Cruyff si Neeskens,
Brazilia terminand in 10 dupa ce Pereira a fost eliminat. Brazilia a fost doar o umbra a echipei care castigase titlul mondial in 70.

La polul opus Germania de Vest a inceput turneul in stilul caracteristic. La turatie redusa dupa o victorie subtire in compania statului Chile 1-0, a urmat o victorie clara in fata marii puteri fotbalistice ce era Australia, cu 3-0. Dar oamenii lui Helmut Schon au ajuns in faza a doua a grupelor de pe locul 2, dupa infrangerea soc in fata RDG cu 1-0. Dar oare nu a fost un rezultat gandit, programat? Acest rezultat a facut ca Germania sa poata evita grupa cu Olanda, Argentina si Brazilia in care doar primul loc juca finala. Locul doi juca pentru locurile 3-4.

Mobilizati bine de inspiratul capitan Franz Beckenbauer, nemtii au inceput bine grupa a doua a turneului final, castigand cu 2-0 in fata Yugoslaviei, marcand Breitner si Muller, apoi a urmat o victorie cu 4-2 impotriva Suediei. Iar in ultimul meci le trebuia un egal cu Polonia pentru a juca finala. Nemtii au castigat cu 1-0 dupa un meci incitant dar incredibil de nervos din partea ambelor echipe, dupa ce lovitura de incepere a fost intarziata din cauza terenului imbibat cu apa. Golul victoriei a fost unul specific nemtesc: Honess trage puternic, mingea il loveste in fata involuntar pe Muller si intra in poarta.

Victoria cu 1-0 in finala mica a Poloniei in fata Braziliei a fost o palida consolare pentru frumoasa
echipa poloneza care avea in componenta un fotbalist deosebit: Gregorz Lato. Finala mare urma sa fie jucata de echipa gazda, care nu mai castigase turneul din 1954, si Olanda, echipa care nu se mai calificase la turneul final din 1938!

FINALA CM 1974: GERMANIA DE VEST- OLANDA
DATA: 7 IULIE 1974
STADION: MUCHEN OLIMPIC; SPECTATORI 78 000

Olanda a avut cel mai bun inceput posibil in aceasta finala. Dupa mai putin de 2 minute Johan Cruyff
a fost faultat in careu de Uli Hoeness. Nu mai fusese acordata nicio alta lovitura de pedeapsa pana atunci in nici o finala de Cupa Mondiala, iar Johan Neeskens a trimis calm mingea in poarta lui Sepp Maier, pentru a aduce echipa lui Renus Michel in avantaj. Cu acest avantaj olandezii au aratat ca nu stiu sa joace o finala, retregandu-se in aparare, crezand ca finala este castigata. Aceasta automultumire avea sa-i coste. Astfel, in minutul 25, Bernd Holzenbein a fost si el faultat in suprafata de pedeapsa, Breitner transformand dezinvolt acest penalty. Olandezii nu s-au trezit (circuland o legenda care spune ca in serile premergatoare finalei olandezii au chefuit bine, mai ales dupa victoria impotriva Braziliei), iar cu 2 minute inainte de pauza, nemtii mai marcheaza odata prin Muller. Olandezii nu au fost capabili sa reactioneze, avand in aceasta finala o evolutie de echipa mica, ce nu este in stare sa gestioneze succesul. Specialistii in acest sport au spus, dupa acest mondial, si spun si acum, ca Olanda a pierdut Cupa Mondiala si nu ca Germania a castigat Campionatul Mondial.

Cum s-au aliniat echipele?

OLANDA: ANTRENOR RINUS MICHEL

……………………JONGBLOEND…………………….
………………………..HAAN………………………….
..KROL…………….RIJBERGEN…………….SUURBIER..
…VAN HANEGEM……NEESKENS…………JANSEN…….
..RENSENBRINK………..CRUYFF………………REP………

Nationala Olandei juca un 4-3-3 cu un libero Haan extrem de constructiv si de mobil care pe faza de atac nu lipsea de la constructie, participand perfect la tranzitia rapida a balonului spre faza de atac. Neeskens era coordonator. In schimb, toti jucatorii olandezi erau extrem de mobili, avand sarcini multiple. De fapt, jocul lor se baza pe o schimbare totala a posturilor din teren, astfel ca pe Cruyff il gaseai coordonator si pe Neeskens varf. Olandezii au fost primii care au propus lumii fotbalistice un fotbal total dus pana la stadiu de exceptional!

GERMANIA DE VEST: ANTRENOR HELMUT SCHON

…………………………….MAIER……………………………
………………………BECKENBAUER……………………
..VOGTS…………..SCHWARZENBECK..BREITNER…
…BONHOF…………….HOENESS…………..OVERATH…
…GRABOWSKI………….MULLER…………..HOLZENBEIN…

Germania juca tot un 4-3-3 cu Franz Beckenbauer libero dar mai putin mobil decat Haan, insa mult mai compacti, mai seriosi, cu o coordonare perfecta intre cele trei linii, Beckenbauer  fiind cel ce coordona defensiva si iesirea cu mingea jucata din terenul propriu. Hoeness, un Essien+Guti al Germaniei acelor ani, facea perfect faza de recuperare si de constructie.  Miezul acestei nationale era insa micutul Muller, care iti marca gol si cand il puneai sa doarma, fiind un “somnambul al golului”.  Nemtii au castigat acest Campionat Mondial prin seriozitatea cu care au abordat orice detaliu care a implicat acest turneu final.

GOLGETERUL TURNEULUI: GREGORZ LATTO, 7 GOLURI
CEL MAI RAPID GOL: MIN 1,20, JOHAN NEESKENS OLANDA-GERMANIA
GOLURI TOTALE: 97.
MEDIA GOLURI: 2,55 PE MECI.

VIDEO: Finala Campionatului Mondial de Fotbal 1974, Germania – Olanda 2-1

YouTube Preview Image

Ti-a placut acest articol? Citeste si alte materiale scrise de motanu despre Real Madrid pe site-ul www.FootballClub.ro!

Comenteaza acest articol!